Plastik Cerrahi > Burun Estetiği

Rinoplasti

İnsanın ilk bakışta dikkat çeken yeri yüzüdür. Bu sebeple yüzün estetik algısı psikolojik açıdan çok önemlidir. Gelişen son teknolojilerle birlikte tıp yöntemlerinin de değişmesiyle ve kolaylaşması ile estetik ameliyatlara ilgi artmıştır. Burun ile alakalı pek çok sıkıntısı olan insanın tercihi ameliyattır. Bu ameliyatların kapalı mı, açık mı olacağı kararı doktor tarafından verilir. Burun ameliyatı olacak kişilerin sıklıkla sorduğu bir diğer soru da ameliyattan sonra yara izinin kalıp kalmayacağıdır. Eski yıllardan beri yapılan burun ameliyatları, burun estetiği günümüzde pek çok bilimsel ve teknolojik gelişmeler sayesinde iz bırakmadan yapılabilen operasyonlardır. Burun ameliyatlarında yapılacak ameliyatın tekniği çok önemlidir. Burun estetiği açık ve kapalı olmak üzere iki türde yapılır. Ancak ameliyat türünden önce burnun ameliyata ihtiyacı olup olmadığının doktor tarafından belirtilmesi gerekir. Kapalı burun ameliyatı en çok tercih edilen ameliyat yöntemidir.

Kapalı Burun Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Kapalı burun ameliyatları ameliyat kesileri burnun delik içlerinden içeri girilerek yapılır. Kapalı ameliyatlarda hiçbir iz kalmaz. En zor ameliyatlardan biri olan kapalı burun ameliyatını yapan cerrah konusunda uzmanlaşmış bir hekim olmalıdır. Kapalı burun ameliyatı olan hastalar doktorun verdiği tavsiyelere uyarlarsa 7-10 günlük süre içerisinde iyileşme süreci tamamlanır. Kapalı burun ameliyatına “Rinoplasti” ameliyatı denir. Rinoplasti ameliyatlarında kesiler burun dediklerinin içindedir yani kapalı teknikle gerçekleştirilmiş bir ameliyattır. Burun deliklerinin içinde yapılan kesi görünmediğinden dış kısımda bir dikiş izi ihtimali bulunmamaktadır.

Açık Burun Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Yaygın olarak tercih edilen iki farklı çeşit burun ameliyatı tekniği vardır bunlardan biri kapalı burun ameliyatı yani rinoplastidir. Açık olan burun ameliyatında en büyük avantaj görüş açısının daha geniş olmasıdır ancak açık burun ameliyatlarının iyileşmesi uzun sürer. Ameliyat sonrası morluk ve ödem gelişmesi de ameliyat sonrası sorunlar  içerisinde yer alır. Kapalı burun ameliyatı esnasında  kesi burun delikleri içerisinde kalır. Cerrahın görüş alanı çok azdır ancak iyileşmesi daha kısa sürer. Kapalı burun ameliyatları genellikle küçük şekil bozukluklarının düzeltilmesinde tercih edilir. Ancak sorunun büyüklüğü sebep olunca açık burun ameliyatının yapılması gerekli olabilir.

Kapalı burun ameliyatı estetik bir yüz görünümü için yapılabilir. Burun şeklinin beğenilmemesi veya travmalara bağlı olarak gelişen şekil bozukluğu amaçlı olarak da yapılabilmektedir. Burada asıl sorun doğumsal veya sonradan oluşmuş bir şekil bozukluğu nedeniyle nefes alıp vermekte zorlanma olabilir.

Solunum sorunlarına neden olan şekil bozukluğu da gözle görülebilir bir estetik kaygıya yol açabilir. Burnun kıkırdak yapısında gözlenen şekil bozuklukları ve aşırı büyük olması da diğer sebeplerdendir.

Burnun kemerli yapıda olması, uzun olması, burun ucunun düşük olması gibi sebepler yanında burun deliklerinin büyüklüğü veya bozukluğu gibi şikâyetlerden dolayı da burun estetiği yapılabilir.

Erkek burun ameliyatları ile kadın burun ameliyatları arasında farklar vardır. Bu farklar burnun dudakla yaptığı açı oranından kaynaklanmaktadır.

Son zamanlarda günümüz estetik algısı tamamen değişmiş ve bu sebeple burun ameliyatlarına büyük bir ilgi oluşmuştur. Burun ameliyatlarında da avantajlarından dollayı Kapalı burun ameliyatı tercih edilir olmuştur. Çünkü bu uygulama burun cildine dikiş atmaya gerek kalmadan dikiş işsiz bir ameliyat olanağı sunmaktadır. Burun bağları ve damarlar kesilmediği için çok daha az şişlik ve daha az morlukla karşılaşılır. Bu sebeple hastaların iyileşmesi de çok daha hızlı olmaktadır.

Bu ameliyatın en önemli avantajlarından biri de burun ucunun normal yapısının korunmasıdır. Burun kesilmediği için sertlik de oluşmamaktadır. Bunlardan dolayı çoğu hastanın kapalı burun ameliyatını tercih ettiği bilinmektedir. Ancak her zaman olduğu gibi konusuna hâkim tecrübeli cerrahların ellerinde sonuçlar bu şekildedir.

Burun ameliyatlarında hastanın iyileşmesi geçirdiği ameliyatın boyutuna göre değişmektedir. Genellikle ameliyat sonrası dört veya 6 saat içerisinde hastalar ayağa kalkar. 6 saat sonrasında bulantı ve kusma yoksa yemek yemeye başlanabilir. Bazı hastaların taburcu olayı aynı gün yapılabilir. Ancak bir gece müşahede altında kalınması tercih edilir. Burun ameliyatları sonrasında burnun içine tampon yerleştirilir. Burun içine yerleştirilen tamponlar bir veya iki gün sonra çıkartılır. Bazen burun sırtına da kalıp yerleştirilmesi gerekir burun kalıpları ise bir hafta sonra çıkartılır. Burun ameliyatları sonrası eğer herhangi bir olumsuz komplikasyon gelişmemişse hastalar bir hafta – on gün içerisinde iş yaşamına geri dönebilirler. Kapalı  burun ameliyatı sonrası hafif ödem ve morluk oluşabilir. Ameliyattan bir ay sonra burun kısmında yer alan ödemler ve morlukların %80’i geçmiş olur ve burun tam anlamıyla 1 yıl sonra tamamen iyileşir.

Burun ameliyatlarında çok hassas yaklaşımlarda bile istenmeyen kanamalar gelişebilir. Kapalı burun ameliyatı sırasında kanamanın olması cerrahın işini zorlaştırır. Ve daha sonrasında şişlik ve morluklara sebep verir. Bu nedenle kanamanın en az olacağı bölgeden burun kıkırdak zarı  ve kemik zarının altından girilerek yapılan teknikler tercih edilir. Ameliyatların bu bölgelerden yapılması hastanın burun kanamasını azalttığı gibi ameliyat sonrasında oluşabilecek morlukların da önüne geçilmesini sağlayacaktır. Burun ameliyatlarında kanamasız bir ortam çok önemlidir.

Tecrübeli doktorların muayenesi ile birlikte burun için hangi operasyonun yapılacağına karar verilir. Daha önce ameliyat edilmiş bir burunda düzeltme yapılacaksa veya burun ucu  problemleri,  kemik eğriliği  gibi burun deformasyonlarının ve aynı zamanda nefes alma zorluklarının da baş gösterdiği durumlarda daha zordur.  Bu sebeple kapalı burun ameliyatı sırasında yapılacak işlem ve kullanılacak teknikler fiyatlandırma üzerinde rol sahibi olacaklardır.

Hastaların en çok merak ettiği konulardan birisi kapalı burun ameliyatı sonra iyileşme sürecinin nasıl olduğu ve ameliyat sonrasında yemek yeme, koku alma gibi eylemlerin nasıl gerçekleştiğidir. Koku alma sinirleri burnun kemer kısmının olduğu bölgeye yakındır. Burun kemerinin kesilmesi gereken veya törpülenmesi gereken operasyonlarda bu sinirin zarar görmesi koku alma duyusunda sorun yaratabilir. Aşırı büyük kemerli burunların küçültme operasyonlarında sinir zarar görebilir. Bu sebeple ameliyat sonrasında koku alma sıkıntısı yaşanabilir. Ancak bu çoğunlukla geçici bir sorundur.

Kapalı burun ameliyatı sonrasında hasta aynı gün taburcu edilebilir veya bir gün müşahede altında kaldıktan sonra ertesi gün taburcu edilebilir. Hastaların ilk 2 gün başlarını biraz yüksekte tutmaları ve başı yukarda yatmaları tavsiye edilir. Yüzün morarması ve şişmesini engellemek amacıyla yapılan bir uygulamadır.

Buz tedavisi yöntemi iki gün tavsiye edilir. İlk iki gün yatış pozisyonunun olabildiğince sabit tutulması ve sağ ya da sol yana yatılmaması  gerekmektedir. Ayrıca doktorun burun dediklerine koyduğu tampon veya burun sırtına yerleştirdiği kalıbın doktorun tavsiye ettiği gün kadar kalması burnun iyileşme sürecini hızlandıracaktır.

Kapalı burun estetiği sonrası yara izi kalmaz. Hastanın iyileşmesi diğer ameliyatlara göre daha hızlıdır. Burun cildi çok az hasar görür ve bu nedenle kapalı burun ameliyatı sonrasında  hiç ameliyat olunmamış gibi bir görünüme sahip olunabilir. Tecrübeli cerrahlar ve ekipler ile kapalı burun ameliyatını kurumumuzda gönül rahatlığı ile yaptırabilirsiniz.

Sizi Bekliyoruz

Ücretsiz Ön Görüşme İçin Bizimle İletişime Geçin

Sağlıklı ve güzel hissetmek için ihtiyacınız olan her şey Etiler Esthetique’de.
Shopping Basket